Foto

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Arterritory.com

10/06/2019

Šonedēļ notiek otrais Starptautiskais Performances festivāls “Starptelpa”
10.–16. jūnijs

 

No 10. līdz 16. jūnijam Rīgā notiks otrais starptautiskais Performances mākslas festivāls “Starptelpa”, ko organizē Latvijas Performances mākslas centrs, biedrība “Laboratory of Stage Arts” un mākslinieku rezidenču un izglītības centrs “MĀ TELPA”. Festivālā piedalīsies mākslinieki no 20 valstīm - Somijas, Turcijas, Polijas, Latvijas, Izraēlas, ASV, Brazīlijas, Lielbritānijas, Itālijas, Austrijas, Portugāles, Vācijas, Beļģijas, Krievijas, Zviedrijas, Nīderlandes, Francijas, Ukrainas, Igaunijas un Dānijas. Šī gada festivāla tēma ir “Kontroles fenomens”. Arī šogad festivāls “Starptelpa” piedāvās bagātīgu programmu - gan izstādes, meistarklases un performances, gan diskusijas un izrādes, gan atklāšanas un noslēguma ballītes izsmalcināti mākslinieciskā gaisotnē.

Festivāla atklāšanas dienā, 10. jūnijā, RISEBA Arhitektūras un mediju centra H2O6 telpās skatītājiem būs iespēja noskatīties vairākas vietējo un ārvalstu mākslinieku performances, kā arī piedalīties Morīnas Flemingas (ASV) izstādes atklāšanā un “Artist Talk” (saruna ar mākslinieku). Atklāšanas dienas vakarā notiks arī radio Naba audiovizuālā performance “Ārpus kontroles” - tā vienlaicīgi tiks raidīta gan radio Naba tiešraidē, gan festivāla norises vietā.

Māksliniece un festivāla organizatore Simona Orinska skatītājiem noteikti iesaka apmeklēt divas izrādes. Viena no tām festivāla laikā piedzīvos savu pirmizrādi - 13. jūnijā “Suns Studio” Magoņu iela 9A notiks performances - izrādes “Intervija ar Fransisu Bēkonu” pirmā sastapšanās ar skatītājiem. Izrādes idejas un scenogrāfijas autore ir Laura Dišlere, režija - Madara Dišlere, horeogrāfija - Liene Grava, Butō horeogrāfija - Simona Orinska, mūzikas autors - Mārcis Auziņš.

Savukārt14. jūnijā RISEBA Arhitektūras un mediju centra H2O6 “Aisteres zālē” notiks pasaules slavu ieguvušās Morīnas Flemingas (ASV) izrāde “B Madonna”.

Horeogrāfe un performances māksliniece Morīna Fleminga (ASV) radījusi oriģinālu vizuālā teātra formu, ieviešot sirreālu kustību poēzijas valodu, kas asociatīvi atgādina ikonu vai klasikās mākslas kanonus. Mākslinieces darbi saņēmuši starptautisku atzinību nozīmīgos festivālos Itālijā, Japānā, Islandē, Francijā, Kolumbijā, Korejā, Brazīlijā un ASV. Morīna ir saņēmusi dažādas stipendijas un apbalvojumus, tai skaitā Fulbright stipendiju. Māksliniece ir sadarbojusies ar dramaturgu Deividu Henriju Hvangu (David Henry Hwang), komponistu Filipu Glāsu (Philip Glass), gaismu un vizuālo mākslinieku Kristoferu Odo (Christopher Odo). 

Sākot no 14. jūnija līdz 16. jūnijam, festivāla noslēguma dienai, RISEBA Arhitektūras un mediju centrā H2O6 skatītājiem būs pieejama izteiksmes līdzekļu ziņā ļoti dažāda, krāšņa un intensīva ārvalstu un vietējo performances mākslinieku sagatavotaperformanču programma. Paralēli bagātīgajam piedāvājumam RISEBA Arhitektūras un mediju centrā H2O6 telpās, dažas performances noritēs arī citās Rīgas vietās.

Starptautiskais Performances festivāls “Starptelpa”

 

Interaktīvās mākslas izstāde “Signālu dārzs” Liepājā
11.–16. jūnijs

 

No 11. līdz 16. jūnijam (katru dienu no pulksten 14.00 – 19.00) bijušajā ratiņu rūpnīcā, Tirgus ielā 9, Liepājā būs skatāma interaktīvamākslas izstādē “Signālu dārzs”. Izstādē piedalās četri jauno mediju mākslinieki - Eva Ilze Jankovska, Arina Mozzherikova, Milda Ziemane un Matīss Lociks, kas publikai piedāvā šī gada laikā radītus, interaktīvus jaunāko tehnoloģiju mākslas darbus.

Interaktīvām un imersīvām tehnoloģijām ķļūstot par arvien lielāku daļu no ikdienas dzīves un īpaši izklaides industrijas, tieši mākslinieki ir tie, kas eksperimentē ar pastāvošo tehnoloģiju robežām – lietojot tās “nepareizi”, tie atklāj arvien jaunus veidus, kā materializēt savas mākslinieciskās idejas.

Izstāde “Signālu dārzs” aicina skatītāju iesaistīties, spēlēties, izglītoties un izbaudīt jaunradītus mediju mākslas darbus – atklāt jaunas VR tehnoloģiju iespējas mākslā, iepazīt jaunu dzīvības formu un nonākt akusmātiskā iedomu pasaulē.

Paralēli izstādei būs apskatāms mediju mākslas pētnieces un mākslinieces Maijas Demiteres veidotais publiskais dārzs, kas piedāvā dažādus risinājumus mikrodārzniecībai – pārtikas audzēšanai telpās un ierobežotā platībā, ar pēc iespējas mazāku laika un resursu ieguldījumu.

Tikai vienu dienu, sestdien, 15. jūnijā, no pulksten 15.00 – 18.00 māksliniece Paula Vītola piedāvās radošo darbnīcu “Gaismas skaņas” (darbnīcas ilgums – ap 10 min, iepriekš nav jāpiesakās, var ierasties jebkurā laikā).

Interaktīvās mākslas izstāde “Signālu dārzs”
Tirgus iela 9, Liepāja

  

Henrika Klausena lekcija
“Lighting outside the borders of the standards”
Trentini interjera dizaina galerijā
11. jūnijs

 

11. jūnijā pl.18.00 interjera dizaina galerijā Trentini viesosies FAGERHULT Gaismas Akadēmijas un pētniecības vadītājs Henriks Klausens (Henrik Clausen) un uzstāsies ar lekciju “Lighting outside the borders of the standards”. Pasaulē, kur sabiedrība strauji noveco, acs saudzēšana kļūst arvien būtiskāka. Starptautiski atzītā prezentācija veltīta acs novecošanās procesu saistībai ar apgaismojumu un jaunākajiem pētījumiem par to, kā acs uztver informāciju, tostarp lekcijā tika aplūkoti jaunākie atklājumi par acs 'trešā receptora' darbības mehānismiem un tā varbūtējo mijiedarbību ar vizuālās uztveres sistēmu.

Ar šo lekciju Henriks Klausens jau iepriekš uzstājies Jaunzēlandē, Lielbritānijā un Austrālijā, saņemot nozares profesionāļu atzinību.

Trentini interjera dizaina galerija 
Lāčplēša iela 101, Rīga

 

Mākslinieces no Dānijas un Latvijas uzskaņos Rīgas cirku
12.–15. jūnijs

 

12.–15. jūnijā dāņu skaņas un performanču māksliniece Gudruna Holka (Gudrun Holck) kopā ar latviešu vizuālo mākslinieci Evu Vēveri ekskluzīvā performancē ļaus piedzīvot Rīgas cirku uz jaunas sirdsnots. “Set Sound to Riga Circus / Uzskaņo Rīgas cirku” būs piedzīvojums Rīgas cirka labirintos, un plašākai publikai uz Merķeļa un A. Kalniņa ielas būs dzirdami arī bezmaksas dziedājumi no ēkas kupola.

Gudruna un Eva performancē izmantos skaņas un vizuālo mākslu, lai dalībniekiem radītu patiesas emocijas, kuras sniedz saziņa starp cilvēkiem. Daļa no performances būs arī publiski, 12 minūtes gari Gudrunas dziedājumi, kuri norisināsies uz Rīgas cirka arēnas kupola un pāri jumtu korēm būs dzirdami visiem Rīgas iedzīvotājiem un viesiem gan uz Merķeļa, gan uz A. Kalniņa ielas (norises laiki sakrīt ar izrādes sākumu laikiem). Savukārt, 15. jūnijā, īpaši organizētās radošajās darbnīcās viesiem būs iespēja uzskaņot Rīgas cirku kopā ar ģimeni.

Dāņu skaņas un performanču māksliniece, vokāliste Gudruna Holka ir izveidojusi “Set Sound to...” koncepciju, kuras ietvaros darbojas kopš 2011. gada. 2018. gada jūnijā projektam “Set Sound to Culture Tower and You” Kopenhāgenā viņa aicināja pievienoties vizuālo mākslineci Evu Vēveri, ar kuru kopā tika radīts unikālu 1:1 performanču cikls un vairākas publiskas āra performances īpaši izvēlētā lokācijā Kulturtarnet Pa Knippelsbro Kopenhāgenas centrālajā daļā. Pēc veiksmīgā projekta Kopenhāgenā, mākslinieces nolēmušas turpināt sadarboties, lai izveidotu projektu Rīgā, šoreiz par lokāciju izvēloties vēsturisko Rīgas cirka ēku.

Rīgas cirks
Merķeļa iela 4, Rīga

 

Annas Maskavas personālizstāde Mørketid
Kalnciema kvartāla galerijā
12. jūnija–3. jūlijs

 

No 12. jūnija līdz 3. jūlijam Kalnciema kvartāla galerijā notiks mākslinieces Annas Maskavas personālizstāde Mørketid. Izstāde ir viens no Rīgas Performances festivāla “Starptelpa” notikumiem. 

Annas Maskavas performatīvo pašportretu sērija Mørketid ir performances mākslas un fotogrāfijas sintēzes rezultātā tapis daudzslāņains projekts, kura centrā ir intīma un personīga slimības pieredze – depresija ir gan mākslas darbu katalizators, gan mākslinieciskās stratēģijas vadmotīvs. 

Izstādes kuratore Laine Kristberga stāsta: “Psihiskās saslimšanas nav vizuāli redzamas, un šis netveramais, netaustāmais aspekts bieži vien padara mentālos traucējums grūti saprotamus, tāpēc nereti tos pavada spēcīgi stereotipi. Garīgās saslimšanas ir ļoti saistītas ar kontroles tēmu, un mēs gribētu garīgās veselības jautājumu aktualizēt mūsdienu Latvijas sabiedrībā.” 

Projekta nosaukums Mørketid tulkojumā no norvēģu valodas nozīmē ‘polārā nakts’. Tā pamatā ir divi vārdi: ‘mørk’ – tumšs un ‘tid’ – laiks, burtiski tulkojot – ‘tumšais laiks’. Nosaukums ir tieša atsauce gan uz Norvēģijas ziemeļiem, kur autorei radās pirmie autobiogrāfiskie impulsi sērijas radīšanai, gan metaforiska norāde uz fizisku un emocionālu atrašanos tumsā.

Pludinot fotogrāfijas un performances mākslas medijus, autore vizualizē ar depresiju sirgstoša cilvēka psihoemocionālos un fiziskos stāvokļus, piemēram, uzmācīgas domas, trauksmi, apātiju, bezmiegu vai intereses zudumu. Pašportretos autore nevis dokumentē savu pieredzi, bet cenšas distancēties no sevis, vispārinot personīgo stāstu un vizuāli artikulējot slimības pieredzi, ko nereti ir grūti aprakstīt vai definēt vārdos. 

Fotogrāfijas ir pretrunīgas, jo romantiskā, nostaļģiskā un pat skumju cildinošā estētika izaicina klasisko melnbalto fotogrāfiju ar satraucoši nepatīkamām nobīdēm – vaigu plēš brieža rags, matu kamols mutē liedz elpot un smacē, vardarbīgs pieskāriens izjauc sejas pantu harmoniju.

Sērija sasaucas arī ar šī gada festivāla tēmu “Kontroles fenomens”, aicinot reflektēt par pašportretu kā konstruētu un tādējādi kontrolētu identitāti, savukārt depresijas tematiskais loks akcentē sabiedrības normas un ekspektācijas – ar depresiju sirgstošam indivīdam emocijas publiskā vidē ir jākontrolē un jāapvalda, lai neapgrūtinātu apkārtējo sabiedrību vai neradītu par sevi neprofesionālu priekšstatu darba vidē.

Anna Maskava (1990) ir multidisciplināra māksliniece, kuras radošās prakses centrā ir pašidentitātes aspektu pētniecība un personīgās pieredzes atspoguļojums. Mākslinieces rokrakstam raksturīgi eksperimenti ar mākslas darba formu, izmantojot starpdisciplinārus instrumentus, tostarp performances mākslas un tās fiksējoša medija mijiedarbību.

Kalnciema kvartāla galerija
Kalnciema iela 35, Rīga

 

Notiks neformālās izglītības programmas “Vakarskola”
sezonas piektā lasīšanas darbnīca “Outlands”
12. jūnijs

 Cassius Fadlabi, Bez nosaukuma / Untitled. 2019.

12. jūnijā plkst. 18.00 Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs aicina uz neformālās izglītības programmas “Vakarskola” sezonas piekto lasīšanas darbnīcu “Outlands”, kas notiks Pārdaugavā, festivālā Survival Kit, bijušajā LU Fizmatu fakultātē Zeļļu ielā 25. Pirms darbnīcas dalībnieki aicināti uz bezmaksas apmeklējumu festivālā Survival Kit.

Centra un perifērijas attiecības šodienas globālajā pasaulē ir viens no aktuālākajiem laikmetīgās kultūras fokusiem. Tam šogad pievēršas arī mākslas festivāls Survival Kit, kas šo komplekso attiecību izgaismošanā atsaucas uz outlands jeb ārpuszemes, svešzemes jēdzienu. Caur personiskiem stāstiem un pieredzēm tajā hibrīdi savijas ideoloģiski politiski jautājumi, varas attiecības un estētiski meklējumi.

Outlands jēdziens saistāms arī ar postkoloniālisma pozīciju, kas kultūras un ideoloģisko attiecību analīzē, eirocentrisma, nacionālisma, ekonomiskā determinisma kritikā no akadēmiskām studijām ir pārcēlies uz daudzām citām jomām. Postkoloniālā māksla runā gan par šībrīža stāvokli, gan par nākotni, kas pārvarējusi Rietumu hegemoniskās politiskās, kultūras un zināšanu sistēmas, un kur satikšanās, dialogs un integrācija šodienas multikultūru pasaulē notiek ārpus etnocentrisma un atšķirības cīņas līnijām. 

Piekto lasīšanas darbnīcas teksti:

Cassius Fadlabi, “Visi mani sauc vienkārši par Fadlabi”. Survival Kit 10.1. [Katalogs]. LCCA, 2019, 51.–56. lpp.

Cameron Mccarthy, Greg Dimitriadis, “Art and the Postcolonial Imagination: Rethinking the Institutionalization of Third World Aesthetics and Theory”. ARIEL. A Review of International English Literature, 31:1 & 2, Jan. – Apr., 2000, pp. 231–253.

Tekstus var saņemt, rakstot uz e-pastu: ieva.ast@gmail.com

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs izglītības programma “Vakarskola” kuratore ir Ieva Astahovska. Dalība pasākumos ir bez maksas.

Laikmetīgās mākslas centra neformālās izglītības programma “Vakarskola”
Zeļļu iela 25, Rīga

 

Zuzānu kolekcijas izstāde “Liriskais skarbums”
Mūkusalas Mākslas salonā
13. jūnijs–17. augusts

 Leo Kokle. Mākslas vēsturnieka Miķeļa Ivanova portrets. 1963. Audekls, eļļa. 130 x 100 cm. Zuzānu kolekcija. Fotogrāfs Normunds Brasliņš. Foto no Diānas Barčevskas arhīva

No 13. jūnija līdz 17. augustam Mūkusalas Mākslas salona Lielajā zālē skatāma Zuzānu kolekcijas izstāde “Liriskais skarbums”.

20. gadsimta otrās puses Latvijas mākslas modernizācija aizsākās ar “skarbo stilu”, kurā mākslas darbu kopējās formālās pazīmes bija vienkāršots zīmējums, skarbs krāsas triepiens, mazliet deformētas cilvēku figūras un lokāli krāsu laukumi.

Tie bija formāli paņēmieni, ar kuru palīdzību distancēties no sociālistiskā reālisma un meklēt jaunas izteiksmes formas. Stilistisko meklējumu dzinulis bija orientēšanās uz Rietumiem un mākslinieku eiropeiskās un kosmopolītiskās identitātes apzināšanās.

Līdzās figurālajām kompozīcijām atplauka arī padomju hierarhijā tobrīd zemāku žanru – portretu, kluso dabu, ainavu un pat aktu – glezniecība, kurā nebija nekā skarba. Izstādē iekļauti 20. gs. 60. gadu sākuma jaunās paaudzes – Ojāra Ābola, Borisa Bērziņa, Laimdota Mūrnieka, Leo Kokles, Ritas Valneres, Georga Kruglova, Herberta Siliņa – un citu mākslinieku darbi, kas uzskatāmi demonstrē modernizācijas stilistiku.

Ekspozīciju papildina dokumentāla 20. gs. 60. gadu vēstures kinohronika.

Izstādes kuratore ir Diāna Barčevska.

Mūkusalas Mākslas salons
Mūkusalas iela 42, Rīga

 

Zuzānu kolekcijas izstāde “PAN4KĀ
Mūkusalas Mākslas salonā
13. jūnijs–17. augusts

 Grafikas dizains Rasa Jansone

No 13. jūnija līdz 17. augustam Mūkusalas Mākslas salona Mazajā zālē skatāma Zuzānu kolekcijas izstāde PAN4KĀ.

Izstāde PAN4KĀ pievēršas dīvainai nobīdei, kas reizēm izgaismojas uztverē, salīdzinot jūras ainavu raisītās noskaņas Latvijas izstāžu zālēs ar tām, kas rodas daudzviet citur pasaulē. Lai gan Latvijas profesionālajā, tradicionālajā un populārajā kultūrā netrūkst burtisku jūras attēlojumu, kā arī dažādu jūras metaforu, ir kāda asociācija, kas parasti izpaliek – jūra kā kolonizācijas un vergu tirdzniecības medijs, jūra, kas aprijusi ne tikai drosmīgos un bravūrīgos, ne tikai ģimeņu un kolhozu barotājus, bet arī vairākus miljonus nevainīgo.

Varētu uzskatīt, ka 17. gadsimta Kurzemes hercogu visai necilie koloniālie piedzīvojumi Tobāgo salā un Gambijas upes grīvā nav mūsdienu Latvijas nācijas rūpe un atbildība. Šie kungi savu leģitimitāti nesmēlās no pārvaldītās teritorijas iedzīvotāju vairākuma atbalsta vai mītiem. Vēl vairāk – viņi paši šeit ieradušies koloniālu ambīciju rezultātā, lai ekspluatētu vietējos dabas un cilvēkresursus. Tomēr kopš dzimtbūšanas beigām un nacionālās atmodas Latvijas publiskā un privātā populārā kultūra izrādījusies visnotaļ uzņēmīga pret “eiropeiskām” fantāzijām par savām aizjūras kolonijām un cilvēkiem-lietām, kuras dažs vēl šodien sakās labprāt turētu sev mājās kā kalpus.

Izstāde PAN4KĀ nenožēlo koloniālo ambīciju nepiepildīšanos. Tā sapņo nokāpt zem klāja un paskatīties uz horizontu no apakšas. Liekot lietā latviešu mākslinieku jūras ainavas – gluži līdzīgas tām, kuras pārsvarā redzamas vietējo kūrortpilsētu muzeju vasaras izstādēs – tā vēlas piesavināt skata leņķi, kas Latvijas kultūrā nepelnīti atstāts novārtā.

 Izstādes kurators ir Valts Miķelsons.

Mūkusalas Mākslas salons
Mūkusalas iela 42, Rīga

 

Survival Kit 10.1 kuratoru ekskursija
13. jūnijs

 

13. jūnijā plkst. 18:30 – 20:00 Survival Kit 10.1 kuratores Solvita Krese un Inga Lace aicina doties kopīgā pastaigā pa šī gada festivāla izstādi “Outlands”. Tā būs iespēja uzzināt vairāk par izstādes kuratoru vēstījumu, mākslas darbiem un to māksliniekiem, kas caur personīgiem un globāliem stāstījumiem veido šī gada izstādi

Survival Kit 10.1 
Zeļļu iela 25, Rīga

  

Kristīnes Kutepovas izstāde “Apziņas fiksācijas”
kultūras centra Grata JJ mākslas galerijā MuseumLV
13.–28. jūnijs

 

No 13. līdz 28. jūnijam Kultūras centra Grata JJ mākslas galerijā MuseumLV būs skatāma Kristīnes Kutepovas personālizstāde “Apziņas fiksācijas”.

LMA Glezniecības nodaļas maģistrante Kristīne Kutepova ir mecenātu Borisa un Ināras Teterevu fonda stipendiāte mākslā. Personālizstāde “Apziņas fiksācijas” ir Kristīnes diplomdarbs, noslēdzot studijas Latvijas Mākslas Akadēmijā.

Apziņas fiksācijas būtība ir ļaušanās iekšējo impulsu vadītiem procesiem mākslas radīšanas brīdī, tādā veidā notverot savu realitāti, kura tiek nodota skatītāju vērtējumam.

Izstādē ir aplūkojamas gleznas, kuras iedrošināja pāriet pāri 400º C karstām oglēm, kā arī gleznas, kas atklāja Indijas noslēpumus. Dažās gleznās iedvesma smelta, izlasot grāmatu. Kopumā izstādīti 22 darbi, kā savdabīga autores dienasgrāmatas versija.

Māksliniece ik dienu būs sastopama galerijā, ļaujot izstādes apmeklētājiem ielūkoties radošajā procesā - vērot klātienē, kā dzimst jauna ideja, kā rodas jauni tehniskie paņēmieni dažādās glezniecības, tekstila un grafikas tehnikās.

Kultūras centra Grata JJ mākslas galerija MuseumLV 
Ausekļa iela 5, Rīga

 

Grupas izstāde “Euro Femmes”
LNMM izstāžu zāles ARSENĀLS Radošajā darbnīcā
14. jūnijs–14. jūlijs

 Izstādes “Euro Femmes” mākslinieces Elīnas Brasliņas darbs. Publicitātes foto

No 14. jūnija līdz 14. jūlijam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles “Arsenāls” Radošajā darbnīcā būs skatāma grupas izstāde “Euro Femmes”.

Izstāde piedalās sešas jaunās paaudzes starptautiskas un Latvijas feminisma mākslinieces Elīna Brasliņa, Vivianna Marija Staņislavska, Mētra Saberova, Daria Bluma (Daria Blum), Kirstina Barnsa (Kirstin Barnes) un Kamila Gonzalesa Korea (Camila Gonzalez Corea).

Latvijas kultūrtelpā un sociālajā vidē feminisms pēdējos gados aizvien vairāk nostiprinājis savas pozīcijas kā dienaskārtībā pieminama parādība. Diemžēl tā bieži vien tiek piesaukta kā no Rietumiem ievesta ideoloģija, nevis kā viens no mērķiem Latvijas vispārējās labklājības veicināšanai.

Izvēlēto mākslinieču risinātās tēmas atklāj feminisma plašo spektru, ko Latvijas sabiedrība nav spējīga iztēloties patstāvīgi, vēl joprojām cīnoties ar tradicionālām diskriminējošām dzimumu un seksualitātes izpratnēm un ierobežojumiem. Latvijas mākslinieces pierāda, ka patriarhālā struktūra nav šķērslis pievērsties feminisma tēmām pašu telpā. Viņu darbus izstādē vieno izteikta vēlme radīt stāstus, kuri apliecina nepieciešamību dzirdēt sieviešu balsis. Tās runā ne tikai par lielajiem sociālajiem scenārijiem, bet arī par to izspēli ikdienas gaitās, vienojoties augošā pieprasījumā mainīties un attīstīties iekļaujošas sabiedrības virzienā. Elīna Brasliņa aicina meklēt risinājumu caur humoru leļļu animācijā “Kam no gendera bail?”. Viviannas Marijas Staņislavskas veidotā komiksa humoristiskie, lakoniskie un viegli izklāstītie stāsti reprezentē šodienas notikumus un dažādās situācijas, kas ietekmē sabiedrības kopējos uzskatus. Mētras Saberovas animētais video taustās cauri komiski neskaidrajām atšķirībām un līdzībām feminisma attīstībā Rietum- un Austrumeiropā.

Lielbritānijā bāzētās mākslinieces kritiski pievēršas konkrētām patriarhālās struktūras lamatām. Kirstina Barnsa izsmej Lielbritānijas likumdošanu attiecībā pret sieviešu ejakulācijas atainojumu pornogrāfijā. Kamilas Gonzalesas Korea darbs “IRL” turpina darbu sēriju “The Nipple Act”, pētot interneta ietekmi uz cilvēku emociju izpausmēm. Darias Blumas performances un video instalācijas iekļauj dažādus kustības stilus un tērpus, tekstu un pašas komponētu mūziku, lai izceltu konfliktu sievietes ķermeņa pašreprezentācijā. Autorei svarīgi pētīt attiecības starp publiku un mākslinieku, humoru un traģēdiju, patiesību un fikciju.

Izstādes atklāšanas vakarā norisināsies Darias Blumas performance “It’s On Me” ar pašas mākslinieces komponētu mūziku un tekstu.

Izstādi papildinās pasākumu programma. Tās ietvaros notiks režisores, publicistes un feministes Alises Zariņas lekcija par sievietēm kino industrijā, filozofu Annes un Aināra Sauku lekcija “Sievišķā izvērsumi – miesa un vēsture”, kā arī Elīnas Brasliņas meistarklase bērniem un tikšanās ar izstādes māksliniecēm. Izglītības pasākumu ietvaros īpašs notikums būs Londonā strādājošā amerikāņu kuratora un rakstnieka Herba Šelenbergera (Herb Shellenberger, ASV / Lielbritānija) vieslekcija un īsfilmu seanss “CAVE GIRLS + TRASHY FASHIONS: Unseen Post-Punk Videos by Women”, kas veidots no ASV 1970.–1980. gadu sieviešu eksperimentālās video mākslas arhīva materiāliem.

Izstādes kuratore ir Mētra Saberova.

LNMM izstāžu zāle “Arsenāls” 
Torņa iela 1, Rīga

 

Izstāde “Untitled”
Kuldīgas Mākslas nama izstāžu zālē
Līdz 30. jūnijam

 

No 8. jūnija līdz 30. jūnijam Kuldīgas Mākslas nama izstāžu zālē būs skatāma izstāde “Untitled”, reprezentējot jaunos gleznotājus, kuri pēdējo gadu laikā absolvējuši Latvijas Mākslas akadēmiju.

Izstādē pārstāvēto autoru mākslinieciskās izteiksmes amplitūda ir visai iespaidīga, pierādot, ka glezniecība joprojām ir aktuāls un dzīvotspējīgs medijs, laikā kad laikmetīgas mākslas robežas ir nojauktas. Skaidri redzams, ka Latvijas Mākslas akadēmijā iegūtās zināšanas ir kalpojušas par pamatu, ļaujot attīstīties un pilnveidoties. Šobrīd saturiski nav iespējams definēt kādus noteiktus virzienus, ko lielā mērā arī pasaka pats izstādes nosaukums. Ir konstatējamas atsevišķas parādības un atgriešanās pie ainaviskā un poētiskā, reizē to transformējot un attēlojot to post-simboliskās kompozīcijās. Vairāku gleznotāju darbos izteiksme tiek novesta līdz koncentrētu, abstraktu tonālo krāslaukumu izmantojumam, personisku stāstu izsakot tikai ar triepiena un krāsas palīdzību, kamēr citu autoru daiļradē redzama jauno mākslas mediju ietekme. Atsevišķos gadījumos vērojama izteikta atteikšanās no tradicionālo mākslas tehniku izmantošanas. Darbu atlase bija, kā izaicinājums, liekot autoriem izvēlēties viņu prāt atbilstošāko darbu, kas raksturotu viņu radošo darbību laikā pēc akadēmijas absolvēšanas.

Izstādē “Untitled” ļaus iepazīties ar jauno Latvijas mākslinieku veikumu glezniecības jomā un piedāvās plašākai sabiedrībai skatīt jau zināmus vārdus, kā arī iepazīt vēl nezināmus vārdus. Izstādē piedalās Alise Bēržvade, Reinis Bērziņš, Sabīne Vērnere, Ansis Roznetāls, Sandra Strēle, Krišjānis Mežulis, Marta Veinberga, Klāvs Loris, Raitis Hrolovičš, Envija, Elīna Ģibiete, Elīna Mekša, Madara Auzenbaha, Zoja Golubeva, Anna Pommere, Laura Veļa, Gints Rudzītis, Kristaps Priede, Anete Lesīte un Zane Tuča.

Kuldīgas Mākslas nams
1905. gada ielā 6, Kuldīga

 

Iznācis bērnu žurnāla “Pikolo” jaunākais numurs

 Attēla autore: Madara Gritāne

Latvijas mākslinieku un autoru komanda ilustrējusi un izdevusi jau ceturto Pikolo žurnālu pirmsskolas vecuma bērniem. Jaunāko Pikolo žurnālu veidojuši Latvijā zināmi ilustratori un autori - Juris Petraškevičs, Līva Ozola, Agnese Tauriņa, Pauls Rietums, Līga Kitchen, stāsta autore - Ieva Melgalve. 

Pikolo 4. izdevums vēsta par pasaules festivālu dažādību. Caur košām ilustrācijām un praktiskiem uzdevumiem mazais lasītājs tiek iepazīstināts ar pazīstamiem pasaules festivāliem Indijā, Ķīnā, Āfrikā un Ziemeļamerikā, to atribūtiku un tradīcijām. Šī tēma bērnā mudina interesi par kultūru un cilvēku dažādību, spēju pieņemt un ieinteresēties par tradīcijām, kas mums ir neierastas un reizēm pārsteidzošas. Kā arī iepazīt ģeogrāfiju, valstu novietojumu uz zemeslodes. Žurnālā iekļautie uzdevumi rosina radošo domāšanu, precizitāti, lasīšanas, rakstīšanas un saskaitīšanas prasmes. Kvalitatīvais papīrs ļauj bērnam brīvi izpausties gleznojot ar ūdenskrāsām, guašām, papīru griezt un līmēt, nodrošinot, ka žurnāls bērna darbošanās laikā neizjuks, bet sniegs gandarījumu par padarīto.

Žurnāls “Pikolo” 

 

Veras Bondares personālizstāde Rietumu Bankas galerijā
No 5. jūnija

 

No 5. jūnija Rietumu Bankas galerijā skatāma Veras Bondares izstāde. Mākslinieces darbi atrodas privātās kolekcijās Latvijā, Lielbritānijā, ASV, Krievijā, Ķīnā, Grieķijā. Viņa daudz glezno ainavas, kluso dabu, portretus.

Rietumu Bankas galerija
Vesetas iela 7, Rīga

 

Līvijas Pavlovskas jubilejas izstāde “Tā zilā ilgu puķe”
Aspazijas mājā Dubultos
Līdz 3. augusts

 

Līdz 3. augustam Aspazijas mājā Dubultos skatāma Latvijas Mākslinieku savienības Jūrmalas mākslinieku biedrības mākslinieces Līvijas Brigitas Pavlovskas jubilejas izstāde “Tā zilā ilgu puķe” - poētiska ekspozīcija, kurā valda Aspazijas dzejā izjustie ziedu motīvi, to daiļums un mīlestība. Māksliniece savos darbos uzbur ziedu skaistumu, dažādību, pasakaino krāsu nianšu bagātību un neatkārtojamību. Viņa uzskata, ka līdz pilnībai dzīvās puķes izjūtu gleznā nemaz pārradīt nevar.

Līvijas Brigitas Pavlovskas, humanitāro zinātņu maģistres mākslā, dzīves ceļš ir cieši saistīts ar Jūrmalu jau daudzu gadu garumā. Jūrmalas pilsētā viņa strādājusi par galveno mākslinieci, veidojot funkcionālus, mūsdienīgus interjerus pilsētai. Piedalījusies mākslas izstādēs Jūrmalā un Jūrmalas sadraudzības pilsētās, kā arī daudzās citās valstīs - Somijā, Igaunijā Itālijā u.c.

Aspazijas māja Dubultos
Z.Meierovica prospekts 18/20, Jūrmala

 

Izstāde “Champs-Élysées” 427 galerijā
Līdz 16. augustam

 

Līdz 16. augustam galerijā 427 skatāma izstāde Champs-Élysées, kurā ar darbiem piedalās Botonds Kerestēzijs, Emma Šterna, Līga Spunde, Sandra Kosorotova, Tea Stražičica, Niks Žu.

Izstādes kuratori: Marta Trektere un Kaspars Groševs.

FOUR TO SEVEN 
Stabu iela 70, Rīga

 

Rolanda Krutova personālizstāde “Pietauvot bezgalību”
Latgales vēstniecības GORS Mākslas galerijā
Līdz 18. augustam

 Foto: Andrejs Vasjukevičs

Līdz 18. augustam Latgales vēstniecības GORS Mākslas galerijā skatāma Rolanda Krutova personālizstāde “Pietauvot bezgalību”, kurā būs aplūkojami jauni darbi, tapuši tieši šai izstādei, kā arī vairāki mākslas darbi, kas piedalījušies nozīmīgās starptautiskās izstādēs, izturot konkursus Itālijā, Ķīnā, Polijā, Francijā u.c.

Izstāde “Pietauvot bezgalību” ir par vēlmi aptvert neaptveramo, kaut mazliet pietuvoties dzīves nozīmei, jēgai, simboliski pietauvot savu Bezgalības sajūtu. Svarīgi ir apjaust, apzināt un piepildīt sev ko būtisku – kas liek meklēt sevi, dzīves turpinājumu... Bezgalības simbols, savijies astotniekā kā nesaraujama tauva, simbolizē arī to, ka vienā daļā tai paplašinoties, otra kļūst mazāka. Lineāru laika posmu savstarpējās attieksmes ir neizbēgamas. Pagātne savijas ar nākotni. Un to krustpunktā ir tagadne, pati dzīve.

Izstādē aplūkojamie darbi ir vēstījums vispirms sev, savā pašatklāsmē, esības apziņā, vienlaikus katrs darbs ir kā metafora skatītājam, ar aicinājumu ielūkoties pašam sevī, apjaust savu bezgalības stāstu. Dzīve sastāv no sīkiem mirkļiem, kas tikai sareizināti neskaitāmas reizes, kļūst par kaut ko lielu. Tāpat arī katrs darbs ir stāsts par vietām, notikumiem, cilvēkiem - visu, ar ko aizsākās mirkļa mūžības, mazas bezgalības sajūta.

Latgales vēstniecības GORS Mākslas galerija 

 

Ieva Epnere piedalās 12. Kauņas biennālē
7. jūnijs–29. septembris

 

No 7. jūnija līdz 29. septembrim noris 12. Kauņas biennāle “After Leaving | Before Arriving / Pēc došanās prom | Pirms ierašanās”, kurā piedalās 30 mākslinieki. Latviju Kauņas biennālē šogad pārstāv Ieva Epnere.

Kuratori: Elisabeth Del Prete, Daniel Milnes,Lýdia Pribišová, Neringa Stoškutė, Alessandra Troncone.

12. Kauņas biennāle

 

Saistītie raksti

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 15.06.2020.

15/06 – 21/06

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 05.05.2020.

05/05 ‒ 10/05

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 09.03.2020.

09/03 – 15/03

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 17.02.2020.

17/02 – 23/02

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 20.01.2020.

20/01 – 26/01

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 16.12.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 25.11.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 04.11.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 14.10.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 23.09.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 02.09.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 12.08.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 22.07.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 01.07.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 03.06.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 13.05.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 23.04.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 01.04.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 11.03.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 21.01.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 10.12.2018.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 20.11.2018.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 08.06.2020.

08/06 – 14/06

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 27.04.2020.

27/04 – 04/05

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 02.03.2020.

02/03 – 08/03

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 10.02.2020.

10/02 – 16/02

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 13.01.2020.

13/01 – 19/01

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 09.12.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 19.11.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 28.10.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 07.10.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 16.09.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 26.08.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 05.08.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 15.07.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 25.06.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 27.05.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 07.05.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 15.04.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 25.03.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 04.03.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 07.01.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 03.12.2018.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 12.11.2018.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 01.06.2020.

01/06 – 07/06

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 20.04.2020.

20/04 – 27/04

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 24.02.2020.

24/02 – 01/03

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 03.02.2020.

03/02 – 09/02

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 06.01.2020.

06/01 – 12/01

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 02.12.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 11.11.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 21.10.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 30.09.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 09.09.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 19.08.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 29.07.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 08.07.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 17.06.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 20.05.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 29.04.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 08.04.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 18.03.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

28.01.2019.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 17.12.2018.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?

vizuĀlĀ mĀksla — Aktuāli — 26.11.2018.

Kas šonedēļ notiek Rīgā un Latvijā?