Foto

Trīs Baltijas valstu mākslinieki satiekas Jūrmalā

Arterritory.com


30/07/2011 

Baltijas valstu mākslinieku izstāde, rīko "Galerija 21" 
Jūrmalas Pilsētas muzejs, Jūrmala
1.–7. augusts

"Galerija 21" sadarbībā ar Jūrmalas Pilsētas muzeju rīko izstādi, kurā pārstāvēti trīs jauni, bet jau starptautisku atzinību guvuši Baltijas mākslinieki – gleznotāja Anda Lāce no Latvijas, tēlnieks un  multimediju mākslinieks Tadass Vosiliuss (Tadas Vosylius) no Lietuvas un igauņu gleznotāja Alise Kaska (Alice Kask) .

"Galerija 21", kas durvis vēra 2008. gada oktobrī, vēlas parādīt to, kā savu laikmetu izjūt jaunās paaudzes mākslinieki. Galerija cenšas akcentēt pozitīvo, lai radītu balansu sagurušajā īstermiņa mākslas tendenču daudzumā un sabiedrības domā. "Galerija 21" veidotāji ir pārliecinājušies par nepieciešamību paplašināt kāda viena neliela reģiona robežas, tāpēc izstāda  labākos jaunos māksliniekus no visām trīs Baltijas valstīm – Latvijas, Igaunijas un Lietuvas.

Kopš savas pastāvēšanas sākuma galerija ir prezentējusi Latvijas un Baltijas jaunos autorus piedaloties starptautiski nozīmīgās laikmetīgās mākslas izstādēs Indijā, Somijā, Zviedrijā, Lietuvā un saņēmusi uzaicinājumu piedalīties Šanhajas mūsdienu mākslai veltītā pasākumā, kas notiks šīgada septembrī. (Vairāk par gaidāmo dalību mesē SH Contemporary 11 lasi Arterritory.com arhīvā.) Muzejā izstādītie mākslinieki līdz šim  jau veiksmīgi tikuši eksponēti gan Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, kā arī pasaules nozīmīgākajās mākslas notikumu metropolēs, tajā skaitā arī Maskavā, Ņujorkā, Deli.

Latviju pārstāv māksliniece Anda Lāce (1982), kas sevi pierādījusi jau vairākās personālās un grupu izstādēs, kurās piedalās kopš 2003. gada. Anda Lāce 2010. gadā tika divas reizes nominēta Vilhelma Purvīša balvai. Pirmo reizi - par "Galerijā 21" 2010. gada pavasarī notikušo izstādi "Neizdibināmās takas", bet otro reizi - par gleznu sēriju, kas tika radīta pērnā gada Cēsu Mākslas festivālam. Mākslinieces gleznas guvušas ievērību vairākās izstādēs gan Latvijā, gan ārvalstīs – Maskavā, Stokholmā, Deli, Brēmenē, Viļņā. Anda Lāce mērķtiecīgi izkopusi sev raksturīgu "liriskas mīklainības" gleznošanas veidu. Reducējot krāsainību, tiek panākta skatītāja sajūtu līdzdalība mākslinieces interpretācijā par darbos attēloto notikumu vai situāciju.

Alise Kaska (1976) ir pazīstama igauņu jaunās paaudzes gleznotāja, kura kopš 1997. gada piedalījusies starptautiskās izstādēs Somijā, Vācijā, Francijā un ASV. Alises Kaskas gleznām raksturīga lakoniska, bet bagāta tonalitāte, un darbi ir enerģētiski uzlādēti, risinot eksistenciālas problēmas. Kaska ir lieliska zīmētāja un gleznotāja, kas savos hiperreālistiskās ievirzes darbos neizmanto fotogrāfiju. Viņas darbi pārstāvēti Igaunijas muzejos, kā arī vairākās privātkolekcijās ne tikai Eiropā, bet arī Turcijā un Ķīnā.

Lietuvietis Tadass Vosiliuss (1980) ir daudzsološs tēlnieks, kas, apvienojot klasiskos tēlniecības principus ar jaunāko tehnoloģiju sniegtajām iespējām, rada interaktīvus objektus, multimediālas instalācijas gan iekštelpās, gan pilsētvidē, kā arī veido vizuāli-audiālas skulptūras, pārveidojot sadzīvē atpazīstamus priekšmetus par pārsteidzošiem mākslas darbiem.

Jūrmalas Pilsētas muzejs
Tirgoņu iela 29 
Majori (Jūrmala), Latvija
www.jurmalasmuzejs.lv
www.galerija21.lv