Foto

Zēns, kurš apsteidza Ziemassvētkus

Klāss Vāvere


20/12/2011

1978. Nīlam Jangam bija labs gads. Panākumiem bagāta koncertturneja un vairākas jaunas dziesmas likās signalizējam, ka viņam, atšķirībā no daudziem citiem Vudstokas dinozauriem, joprojām ir nākotne (tā arī izrādījās – nākamajā gadā izdotais Rust Never Sleeps ir viens no viņa lieliskākajiem albumiem). Augustā Nīls apprecēja blondo Pegiju. Jau uz Ziemassvētkiem abi gaidīja bērniņu. Taču Bens ieradās gandrīz mēnesi ātrāk. Dzemdības nebija pārāk smagas, taču mazajam bija pamatīgi sakropļota seja. Un viņš gandrīz nepārtraukti raudāja. Pēc pāris mēnešiem vecākiem sāka šķist, ka bērns cieš lielas sāpes un viņa attīstība ir krietni kavēta. Ārstu slēdziens – cerebrālā trieka. Līdzīga diagnoze bija arī Bena pusbrālim Zīkam, Nīla dēlam no iepriekšējās laulības. Taču Zīkam bija salīdzinoši viegli traucējumi. Bens bija spazmatisks, daļēji paralizēts, ar ierobežotu kustību un uztveres spēju, runāt nespējīgs.

“Uz simt tūkstošiem jaundzimušo tā kaite ir septiņiem. Un divi no tiem ir manējie,” – retā izmisuma brīdī Nīls esot teicis savam tēvam. Taču izmisumam nebija laika un jēgas. Vispirms bija jāpanāk, lai Bens sāk rāpot. “Tam vajadzēja trīs cilvēkus,” Nīls stāsta grāmatā Shakey. “Pa trīspadsmit, četrpadsmit stundām, septiņas dienas nedēļā. Nekādu pārtraukumu – kādam no vecākiem vienmēr jābūt klāt.” Pēc astoņpadsmit mēnešiem Bena progress bija jūtams, tomēr neliels un grūti novērtējams. Jangi uzsāka jaunu ārstniecības programmu, kas mazāk akcentēja fizisko, vairāk vispārējo attīstību. Pegija apmācīja citas ģimenes ar līdzīgām problēmām, bet kādreizējais turneju maniaks Nīls vairs tikpat kā neuzstājās. Viņš turpināja sacerēt mūziku, taču tā kļuva tik neprognozējama, ka David Geffen Co. savu zvaigzni iesūdzēja tiesā, uzstājot, ka jaunie albumi “nav komerciāli pēc būtības, un ir muzikāli neraksturīgi Janga agrākajiem ierakstiem”. Bens auga ratiņkrēslā, ar tehnoloģisku aprīkojumu palīdzību spēja rotaļāties un nosacīti sazināties ar apkārtējiem.

Kad zēnam apritēja septiņi gadi un bija skaidrs, ka skolu viņam atrast neizdosies, Pegijai un dažiem domubiedriem radās ideja par pašu dibinātu alternatīvu mācību iestādi. 1986. gada rudenī viņa kopā ar vīru sarīkoja Tilta skolai veltītu labdarības koncertu. Piedalīties piekrita Brūss Springstīns (tobrīd viena no lielākajām zvaigznēm pasaulē), Toms Petijs un Janga kolēģi no hipiju laikiem Crosby, Stills & Nash. Ar savākto naudu pietika, lai sapulcētu profesionālu komandu un atklātu skolu, kas paredzēta bērniem ar nopietniem fiziskiem un runas traucējumiem. Šobrīd Tilta skola (The Bridge School) pastāv jau gandrīz 25 gadus un ir starptautiski autoritatīva mācību iestāde, kas ar datortehnoloģiju palīdzību attīsta savu audzēkņu kustību un verbalizācijas iemaņas, un socializācijas prasmes. Skola izpilddirektore joprojām ir Pegija Janga. “Tas viss ir Pegijas nopelns. Es esmu tikai PR izkārtne,” – apgalvo Nīls. 

Nu jau 25 gadus turpat netālu, Krasta līnijas amfiteātrī Kalnu skatos, Hillsboro, Kalifornijā, notiek skolai veltītie labdarības koncerti, kuros uzstājas visaugstākā līmeņa prominences: Bob Dylan, Paul McCartney, Metallica, Tom Waits, Red Hot Chili Peppers, Elton John, Norah Jones, R.E.M., Coldplay, Arcade Fire, Beck, Pearl Jam, David Bowie, Billy Idol, Foo Fighters, Nine Inch Nails, Devendra Banhart, Smashing Pumpkins, Kronos Quartet, Patti Smith, Simon and Garfunkel, The Who, Fleet Foxes un neskaitāmi citi. Koncertos valda pacilāta gaisotne un mākslinieki savas dziesmas parasti izpilda akustiskās versijās. Goda vietās uz skatuves atrodas Tilta skolas audzēkņi, kuru rindās neiztrūkstošs ir Bens Jangs – nu jau 33 gadu vecs, pa dzīvi viņš pārvietojas ratiņkrēslā, pasauli uzrunā ar datora starpniecību un jau vairākus gadus saimnieko savā vistu fermā. Un daudz smaida. Tikpat neiztrūkstoša gadskārtējos koncertos ir viņa tēva uzstāšanās. Priecīgi starodams, Nīls savā rūtainajā flaneļa kreklā un bezizmērā žaketē vai flaneļa praķī, džinsiem un krosenēm kājās, sagumzītu platmali vai beisbola mici galvā, dzied savas skaistās, romantiskās, dusmīgās un niknās dziesmas, un izskatās pēc retā patiesi apskaužamā cilvēka. Pie mikrofona skatuves dziļumā viņam visus šos gadus piebalso blondā Pegija. Un arī viņa šķiet ļoti laimīga. Gaišus svētkus, draugi!


Tilta skolas koncertiem veltīts jubilejas DVD

Tilta skolas DVD treileris: https://youtu.be/oO2Vz_AIdJE
Tilta skolas 2011. gada koncerta dalībnieku izziņošana: https://youtu.be/Wg7KzUJ5rNs